گرفتگی عضلانی انقباض ناگهانی و غیر ارادی یک عضله یا بیشتر میباشد. این اتفاق میتواند حین خواب یا هنگامی که دوره طولانی فعالیت زیاد مثل دویدن داشته اید اتفاق بیافتد. گرفتگی عضلانی از چند ثانیه تا 10 دقیقه میتواند طول بکشد. گاهی درد به حدی زیاد است که قادر به حرکت عضله درگیر نخواهید بود.
علل آن شامل فعالیت سنگین عضله، کم آبی بدن، کشیدگی عضله، ماندن عضله در یک موقعیت به مدت طولانی و کمبود کلسیم یا منیزیم یا پتاسیم باشد.
بعضی مشکلات نیز میتوانند با علامت گرفتگی عضلانی خود را نشان دهند.
نارسایی خونرسانی در گرفتگی و آترواسکلروز عروق میتواند دردهای مثل گرفتی را ایجاد کند.
تنگی کانال نخاع یا درگیری اعصاب در مواردی مانند دیسک کمری نیز میتواند علایمی مانند گرفتگی عضلانی ایجا کند.
کمبود مواد معدنی در بدن افرادی که داروهای ادرار آور برای درمان فشارخون استفاده میکنند میتواند ایجاد شود و این افراد میتوانند علایم گرفتگی عضلانی داشته باشند. همچنین داروهای پایین آورنده کلسترول (استاتین ها) میتوانند علایمی مانند گرفتگی عضلانی ایجاد کنند.
گرفتگی عضلات در دیابت، مشکلات تیرویید و حین بارداری بیشتر اتفاق میافتد. در بیماریهای عصبی-عضلانی مانند نوروپاتی و میوپاتی ها نیز علایم گرفتگی عضلانی دارند که نیاز به بررسی دارند.
اختلالاتی مانند صافی کف پا نیز افراد را مستعد به گرفتگی عضلانی میکند.
مصرف مزمن الکل
گرفتگی عضلانی معمولا در عضلات ساق پا اتفاق میافتد. گرفتگی عضلانی معمولا خودبخود رفع میشود و نیاز به درمان خاصی ندارد. اما در مواردی باید به متخصص مراجعه کنید تا علت بررسی شود:
مکررا اتفاق بیافتد
درد و ناراحتی شدید ایجاد کند.
با تغییر رنگ پوست یا تورم همراه باشد.
با ضعف عضلات همراه باشد.
گرفتگی هایی که بیشتر از 10 دقیقه طول میکشند و با کشش بهبود پیدا نمیکنند.
خودبخود بهبود نیابد.
بدون علت و بدون فعالیت زیاد تکرار شود.
با یکسری ملاحظات میتوان از گرفتگی عضلانی جلوگیری کرد:
روزانه به اندازه کافی مایعات بنوشید. پر آب بودن سلول هل باعث میشود کمتر تحریک پذیر شوند. به خصوص حین فعالیت طبق تشنگی خود مایعات بنوشید و بعد از فعالیتهای سنگین حتما کمبود آب بدن را جبران کنید.
کشش عضلات را حتما داشته باشید. همچنین افرادی که شبها دچار گرفتگی عضلات میشوند میتوانند قبل از خواب کشش عضلات ساق را داشته باشند.
هم سرما و هم گرما به رفع گرفتگی عضلات کمک میکند. میتوانید با حوله گرم یا دوش آب گرم برای گرم کردن عضله کمک بگیرید. ماساژ با کیسه یخ نیز به درمان گرفتگی عضلات کمک میکند.
هنگام گرفتگی عضلات پای خود را صاف کنید و روی پاشنه خود راه بروید. این کار کمک میکند عضله شما کشیده شود و آزاد شود.
اگر حین ورزش دچار گرفتگی عضلانی میشوید شدت ورزش خود را کمتر کنید و یا شاید مدت تمرین شما طولانی باشد که باید مدت ورزش خود را کاهش دهید تا از خستگی عضله و افزایش تحریک پذیری آن جلوگیری کنید.
اگر هنگام خواب گرفتگی عضلانی شما تکرار میشود یک بالشت زیر زانوهای خود بگذارید یا اگر به شکم میخوابید سعی کنید پای شما از لبه تخت بیرون باشد تا در وضعیت شل و ریلاکس قرار بگیرد.